Column 5: Han Fleuren

De vijfde gastcolumn is van Geworteld in ónze omgeving-lid Han Fleuren, eigenaar van Boomkwekerij Fleuren in Baarlo. Lees hier zijn inspirerende column.

5e gastcolumn: Han Fleuren
Mijn verbinding met de agrarische sector begon al op vroege leeftijd. Ik ben geboren en getogen in Baarlo, als zoon van vruchtboomkweker Karel Fleuren. Mijn interesse voor de agrosector kwam pas echt in het laatste jaar van de HAVO op de middelbare tuinbouwschool in Venlo. Hierna heb ik dan ook gekozen voor een opleiding aan de Hogere Agrarische School, die ik succesvol heb afgerond.

Nadat mijn vader, Karel Fleuren, het bedrijf weer van zijn vader, Henri Fleuren, in 1974 had overgenomen, ben ik in 2003 eigenaar geworden. Inmiddels ben ik dus al zo’n 12 jaar eigenaar van Boomkwekerij Fleuren in Baarlo. Wij maken op gepachte percelen in en rondom Peel en Maas vruchtbomen, met name: appel-, peer- en kersenbomen. Daarnaast zijn we, na een ontwikkeling van 20 jaar, sinds 2010 de leverancier van minitrees aan minitree.nl voor de consumentenmarkt.

Na de vorst van 6 januari 2009 (-22 °C), waarbij we een groot deel van onze bomen op het veld verloren, was er een enorme vraag naar onze vorstresistente perenonderstam Q-Eline. Inmiddels verkopen we de kwekersrechten ook op andere continenten. Mooi om te zien hoe een crisis toch weer leidt tot groei.
Daarnaast zien we dat onze keuze om meer kersenbomen te maken, goed aanslaat. Door de komst van zwakgroeiende onderstammen wordt de kersenteelt voor de fruitteler rendabeler dan met de vroegere hoogstammen. Omdat de kersenbomen klein blijven, is er de mogelijkheid voor een overkapping, waardoor de kersen niet nat regenen. Hierdoor wordt het risico van het “barsten” van de kersen verkleind en kunnen ze veel rijper en dikker geoogst worden. Verder worden vogels buitengehouden met netten rondom het perceel.
We moeten naast bomen dus ook veel kennis leveren aan beginnende kersentelers. Zo hebben we ook een kersenapp, genaamd ‘Fleuren’, ontwikkeld om de telers zoveel mogelijk en duidelijk te informeren.

Naast kersen hebben we, als gevolg van de toenemende vraag van de consument naar een transparante voedselketen, ook biologische vruchtboompercelen. Door onze nauwe samenwerking met minitree.nl krijgen we een beter zicht op de vragen die onder de consument leven rondom fruitbomen, met name appelbomen. Het is fantastisch om de energie te voelen van al die enthousiaste thuistelers die blij worden van hun eigen geteelde appeltjes. Dan weet je weer waar je het allemaal voor doet.

Verder heb ik zelf ook een speciale band met een aantal agrarische producten. Zo leveren we fruitbomen in het gebied Hereford in Engeland, waardoor ik een band met de Herefordrunderen van Giel Hermans uit Kessel heb gekregen. Ik heb ze niet alleen van dichtbij mogen ontmoeten, maar - na mijn vegetarische periode - weer leren genieten van een goed stuk vlees door een barbecue met Giels Herefordrunderen.
Ook met de varkens(houders) voel ik een verbondenheid. Doordat ik een aantal malen mee mocht denken met deze sector, heb ik ontdekt dat het echte ‘cradle to cradle’ dieren zijn. Zo eten ze alle reststromen qua voedsel en zetten het om in vlees, waarvan meer dan 200 dagelijkse producten gemaakt worden.

Als hobbyhardloper besef ik dat we in deze omgeving een geweldig gevarieerd landschap hebben. We trekken best veel toeristen naar ons gebied. De brug tussen boer en burger kan geslagen worden door mekaar meer te informeren. De Plattelandscoöperatie Peel en Maas heeft enkele jaren geleden al uitlegbordjes bij percelen en bedrijven gemaakt, een super initiatief! Daarnaast verdienen ook de talloze agrariërs die hun schuren, karren en trekkers ter beschikking stellen voor de carnavalsoptochten een pluim! Echter, verbaas ik me alleen over het zwerfvuil wat ik vaak in de bermen zie liggen. Ik hoor van burgers die gewapend met een zak en een handschoen de symptomen bestrijden. Maar ik zou graag nog meer blikvangers in ons landschap willen zien!

Column 5: Han Fleuren