Column 4: Pasja van de Wetering

De vierde gastcolumn is van Geworteld in ónze omgeving-lid Pasja van de Wetering, samen met haar man Adrie eigenaar van Nertsenfarm De Kampe in Beringe. Lees hier haar inspirerende column.

4e gastcolumn: Pasja van de Wetering
Ik ben opgegroeid op het platteland in Uden, met als buren een melkveebedrijf en varkenshouderij. Als kind was ik dus al vroeg betrokken bij de agrarische sector. Ik ging dan ook graag bij de koeien kijken en de kalfjes melk geven.
Als opleiding heb ik de Internationale Agrarische Handel op de HAS in Deventer gedaan. Inmiddels woon ik sinds 1996 samen met mijn man Adrie op onze Nertsenfarm in Beringe, hier houden wij sinds 2 jaar naast nertsen ook alpaca’s. Ik ben vooral in maart (paartijd), begin mei (geboortes jonge nertsen) en in november (pelstijd) veel bezig op onze Nertsenfarm. Inmiddels ben ik dus echt geworteld in ons bedrijf.

De ontwikkelingen binnen de nertsensector zijn constant in beweging, met name door de politiek. Na jaren discussie over een verbod, is in 2003 besloten dat er geen verbod komt, maar dat alle nertsenhouderijen vanaf juli 2014 aan een plan van aanpak moesten gaan voldoen. Voor ons hield dit in dat de nachtruimtes en verblijven van de nertsen groter moesten worden. Aangezien dit niet zomaar mogelijk was, hebben we de meeste sheds afgebroken en in de plaats daarvan in 2008 een kas gebouwd. Klaar voor de toekomst dachten we toen, maar in de politiek bleef het rommelen.
In 2012 werd besloten dat de nertsenhouderij toch verboden zou gaan worden per 1 januari 2024, terwijl iedereen zich aan de afgesproken regels had gehouden en flink had geïnvesteerd.
Je voelt je zo machteloos dat anderen zomaar over je bedrijf en toekomst kunnen beslissen. En het is jammer dat de nertsenhouderij altijd negatief in de media wordt belicht, terwijl ze de nertsensector niet eens goed kennen.

Er moest dus een plan komen voor een bedrijf naast de nertsen, zodat we in 2024 over zouden kunnen stappen. Toen zijn we in aanraking gekomen met en enthousiast geraakt over alpaca’s. We waren volop bezig met een bedrijfsplan en zaten vol ideeën hoe we een nieuwe wending aan ons bedrijf konden geven rondom alpaca’s.
In mei 2014 vond de rechtszaak, die we met alle nertsenhouders hadden aangespannen, plaats en is het verbod op de nertsenhouderij per direct opgeheven. Maar het blijft de komende periode nog spannend. Er speelt een hoger beroep van de staat tegen het opheffen van het verbod en we weten dus nog steeds niet waar we aan toe zijn. Daarbij krijgen we ook geen financiële tegemoetkoming van de staat en het blijft dus nog onzeker voor de toekomst. We houden de moed erin en het belangrijkste is dat we gezond zijn en lekker ons ding kunnen doen.
Wij nertshouders willen ook alleen maar lekker met de dieren bezig zijn en hebben geen behoefte aan politieke discussies.

Wat betreft ons bedrijf, is het een droom van mij om thuis nevenactiviteiten te hebben, zoals de verkoop van producten of een bed- en breakfast. Daarom spreken alpaca’s mij zo aan. Hier kun je, naast de verkoop van dieren en wol, ook toeristische- en verkoopactiviteiten mee doen. Agrarische producten die mij tevens aanspreken zijn boerenkaas en ijs, ook boerderijproducten dus.

Kom eens een keertje gezellig bij ons langs naar de nertsen of alpaca’s kijken. Iedereen is van harte welkom! Maak ook eens een mooie wandeling of fietstocht in het prachtige buitengebied en ontdek wat er allemaal op het land staat en te zien is!
Column 4: Pasja van de Wetering