Column 2: Ilse Verhoijsen

De tweede column is van Ilse Verhoijsen, mede-initiatiefnemer van ‘Geworteld in ónze omgeving’. Lees hier haar inspirerende column.

2e gastcolumn: Ilse Verhoijsen
Mijn verbinding met de agrarische sector is groot. Ik ben opgegroeid op het agrarische bedrijf Maatschap Verhoijsen-Verstappen, met varkens en pluimvee. Daarnaast heb ik na de middelbare school bewust gekozen voor een agrarische opleiding bedrijfskunde aan de HAS in Den Bosch.

De agrarische sector is dan ook heel dynamisch, met veel verschillende takken van sport. Het gaat van veehouderij tot sierteelt of van asperges tot eieren, heel breed dus. Daarbij komt iedereen minstens drie keer per dag bewust of onbewust in aanraking met deze sector: ontbijt, lunch en avondeten. Ik ben zelf een echte vleeseter en vind dat een maaltijd zonder vlees niet compleet is.

Echter, tegenwoordig weten veel omwonenden vaak niet wat er allemaal in een agrarisch bedrijf speelt. Dit geldt niet alleen voor de veehouderij, maar voor alle sectoren. Terwijl ongeveer 40 jaar geleden bijna iedereen wel een oom of tante had met koeien, varkens of kippen thuis. Hierdoor stond de sector dicht bij de omgeving en de omgeving ook dicht bij de agrarische sector.
Tegenwoordig is dit niet meer het geval, het aantal agrarische bedrijven neemt nog ieder jaar af en de huidige agrarische bedrijven ontwikkelen en specialiseren zich. Daarom is het mooi dat er initiatieven zoals ‘Geworteld in ónze omgeving’ zijn, die het belang van de agrarische sector in en voor Peel en Maas onderstreept en laat zien hoe sterk deze sector geworteld is in onze regio.
We maken immers samen de agrarische toekomst van Peel en Maas!

Kom zelf eens een kijkje nemen in de keuken van een agrarische ondernemer in Peel en Maas!
De eerste eet-mee-met-actie van ‘Geworteld in ónze omgeving’ is recent gewonnen door een inwoner van Peel en Maas. Binnenkort komt zij samen met drie andere inwoners van Peel en Maas gezellig bij ons thuis een hapje eten en een kijkje nemen in ons bedrijf. 

Doe zelf ook mee aan zo’n mooie actie en like de Facebookpagina van ‘Geworteld in ónze omgeving’. Ontdek hier nog veel meer leuke winacties, met natuurlijk allemaal een link naar de agro-sector!

Column 2: Ilse Verhoijsen