Column 10: Anton Gijsen

De zevende gastcolumn is van Anton Gijsen. Anton Gijsen is voorzitter van Plattelandscoöperatie Peel en Maas en in het dagelijkse leven is hij werkzaam in de varkenshouderij.  

Lees onderstaand de inspirerende column van Anton Gijsen:

Ik ben opgegroeid op de boerderij van mijn ouders en daar liggen dus mijn wortels. Zij hadden een varkenshouderij en daarnaast asperges, prei en op kleine schaal akkerbouw. Ik had de ambitie om verder te gaan in de varkenshouderij. Ik kreeg de kans om te gaan studeren en heb dan ook de HAS afgemaakt. Na mijn studie ben ik gaan werken in varkenshouderij. Via het AJK ben ik bij de Plattelandscoöperatie Peel en Maas betrokken geraakt. Eerst als adviseur vanuit het AJK, daarna als bestuurder en voorzitter.

Belangrijke ontwikkelingen in de varkenshouderij zijn de schaalvergroting en de communicatie met onze omgeving. Het is zaak dat we dit als varkenshouderij verder oppakken en door ontwikkelen. Hier liggen kansen om ons lokaal te profileren. Binnen de PCPM is de doorontwikkeling van Agrarisch Natuurbeer een belangrijk item. Het is zaak dat de agrarische sector dit positief, professioneel oppakt. Verbreding naar de maatschappij is een ander aspect dat steeds meer zal gaan spelen. Hier sluit ‘Geworteld in ónze omgeving’ ook goed bij aan.

Ik heb een speciale band met landschap en natuurbeheer. Op zich niet vreemd, op het bedrijf van mijn ouders was aandacht voor landbouw en zijn omgeving, iets wat destijds eigenlijk heel gewoon was. De jager bezorgde met kerstmis een haas, een kievietsnest werd gespaard, in de zomer werden de koppels patrijzen geteld. Jammer dat dit verdwenen is, maar ik zie kansen dat dit weer terug kan keren. Gemeenschappen raken meer geïnteresseerd is het wel en we van het landschap en zijn natuur. Verrassende verbindingen tussen bijvoorbeeld landbouw en burgers kunnen leiden tot mooie resultaten. Het Patrijzenproject is hier een voorbeeld van. Het mes kan hier aan meerdere kanten snijden.

Ik heb een tip voor u: Good local Food, www.farmaid.org

Een organisatie in Amerika die goed voedsel centraal stelt, waardering voor de boer en zijn product. Aandacht voor de omgeving. Een ander geluid wat je meestal niet hoort uit Amerika.

 

 

Column 10: Anton Gijsen